Statystyki są przerażające. Na świecie marnuje się 1,3 mld ton jedzenia, czyli aż 1/3 produkowanej żywności. Tylko w Polsce marnuje się aż 9 milionów ton, z czego aż 7 milionów jest wyrzucanych zanim trafi do konsumenta. Polski startup – INEOGroup stworzył system zarządzania sprzedażą, który bezpośrednio przyczyni się do ograniczenia marnowania żywności w sklepach.

Problem wyrzucania żywności jest coraz poważniejszy, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych. Zauważa go Organizacja Narodów Zjednoczonych, która w Agendzie na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju 2030 wymienia między innymi działania na rzecz walki z ubóstwem i głodem, wzmocnienie odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji oraz działania w dziedzinie klimatu.

Wyzwania na naszym podwórku

Również w Polsce skala zjawiska jest zatrważająca. Według statystyk Federacji Polskich Banków żywności aż 35% Polaków zdarza się wyrzucić żywność. W sumie polscy konsumenci marnują 2 mln ton żywności rocznie, czyli statystycznie ponad 50 kg marnuje każdy i każda z nas. Pozostałe 7 mln ton marnowanej żywności nawet nie trafia do konsumenta. Jest to ogromny problem ze względu na argumenty moralne, środowiskowe – nadprodukcja żywności oznacza większe zużycie wody, nadmierną eksploatację ziemi itp., ale również ekonomiczne. Wyzwaniem jest również zaangażowanie wymagane od sklepów, aby skutecznie zarządzać żywnością, która jest nadmiarowa. Pomocą w zarządzaniu terminami ważności i oddawaniem niesprzedanych produktów może być odpowiedni system informatyczny, który będzie wspierał sklepy, aby przy jak najmniejszym wysiłku mogły możliwie najbardziej ograniczyć marnowanie niesprzedanej żywności.

System ponadkasowy

Taki system już istnieje. Zespół INEOGroup stworzył iXpos, czyli system ponadkasowy. Jego twórcy postawili nie tylko na zaawansowane funkcje optymalizujące procesy sprzedażowe i zapleczowe, intuicyjny interfejs oraz rozwiązania umożliwiające dopasowanie systemu do potrzeb sklepu (niezależnie czy jest to mały pojedynczy sklep, franczyza czy ogromna sieć). iXpos jest wyposażony w szereg funkcji, które umożliwiają ograniczenie wyrzucania żywności przez sklepy. Dzięki zaawansowanym algorytmom, system „uczy się” optymalnych ilości zamawianych produktów, informuje o stanach magazynowych online, czy informowania odpowiednio wcześniej o terminowaniu się produktów, umożliwiając wystarczająco wczesną reakcję oraz szereg innych funkcji ułatwiających zarządzanie produktami, aby ograniczyć ich marnowanie do minimum lub wręcz do zera. „Stworzyliśmy nie tylko najbardziej nowoczesny, najbardziej wydajny i najwygodniejszy system kasowy na rynku – mówi Witold Wojciech Miśniakiewicz, CEO INEOGroup – chcemy, żeby nasze produkty mogły pozytywnie wpływać na otaczający nas świat. W INEOGroup głęboko wierzymy, że biznes może i powinien działać na korzyść środowiska. Dlatego naszą dumą jest iXpos, który bezpośrednio przyczynia się do ograniczenia ilości marnowanego jedzenia w sklepach. Zespół INEOGroup, dzięki tworzeniu produktów takich jak iXpos, pokazuje że startup znad Wisły nie musi tylko być dobrym pomysłem na biznes, ale również od samego początku stawiać sobie za cel działalność odpowiedzialną społecznie.

Źródło: Mariel & Haan Communications